-Kisah Palestine-

.:. Medan Bermujahadah.:.


Merupakan penuntut dalam bidang Kejuruteraan Elektrik(elektronik),major dalam komputer..

AHLAN WASAHLAN

Assalamualaikum...ahlan wasahlan...semoga sedikit perkongsian ini memberi manfaat kepada anda..terima kasih kerana sudi menjengah ke laman ini..saya masih baru dalam bidang blogger..sekiranya ada cadangan penambahbaikan, bolehlah di nyatakan pada ruangan yg disediakan...

Followers

Jalinan Ukhuwah


ShoutMix chat widget

PENGUNJUNG

Halwa Telinga

Today is...

>

.:.Waktu Sekarang.:.

.:.Waktu Solat.:.

Renungan Bersama..

PIC...

PIC...

Madah Pujangga..

Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan;Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan;Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan),tetaplah bekerja keras(untuk urusan yang lain);Dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap...

.:.Asy-Syarh(4-8).:.

Madah Pujangga...

4 perkara yang baik tetapi 4 perkara yang lebih baik :-

1) Pemurah bagi orang kaya itu baik tetapi pemurah bagi orang miskin itu lebih baik..

2)Adil bagi setiap orang itu baik tetapi adil bagi pemimpin itu lebih baik..

3)Taubat bagi orang tua itu baik tetapi taubat dari orang muda itu lebih baik..

4)Malu bagi lelaki itu baik tetapi malu bagi wanita itu lebih baik..

Monday, August 9, 2010

-Ahlan Ya Ramadhan-

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang...


Bulan Ramadan adalah satu bulan yang di dalamnya diturunkan Al Quran.
Bulan yang diturunkan rahmat dan berkat.
Bulan diampunkan dosa.
Bulan yang kebaikannya diganda-gandakan Tuhan.
Bulan yang didalamnya berlaku Lailatul Qadar.

Yang mana siapa yang dapat beribadah tepat pada malam Lailatul Qadar seolah-olah dipanjangkan umur. Seolah-olah mereka pernah beribadah selama lebih 1000 bulan, yakni lebih dari 83 tahun. Inilah antara Rahmat Tuhan kepada orang yang bertaqwa atau yang bercita-cita menjadi orang bertaqwa. Ini satu anugerah Tuhan.

Ini menunjukkan bulan Ramadan adalah raja segala bulan. Pada bulan ini, Tuhan menyuruh kita berpuasa di siang hari dan beribadah di waktu malamnya. Oleh kerana Tuhan hendak memberi pahala yang besar, terutama yang mendapatkan Lailatul Qadar, ini mesti ada rahsia dari Tuhan, mengapa Tuhan pilih bulan Ramadan, mengapa begitu besar pahalanya di sisi Tuhan. Ini tak berlaku di bulan-bulan lain. Lebih-lebih lagi dosa-dosa kita semua diampunkan
.


Benarkah kita paham ilmu tentang puasa?
 
Kebanyakan umat Islam walaupun sudah banyak kali belajar hal puasa, mereka cuma tahu puasa itu menahan diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa. Takrif puasa saperti itu sekadar untuk tidak batal syarat dan rukun. Kalau sekadar itu, samalah saperti orang buat rumah, ada atap, dinding dan tiang sahaja. Kalau kita ajak keluarga pindah ke ‘rumah’ itu tentu mereka tidak mahu pindah.
Maksudnya, kalau puasa itu sekadar  mempertahankan syarat rukun, ia tidak ada erti apa-apa. Sekadar namanya puasa. Macam rumah tadi tetap dipanggil rumah sekalipun banyak kekurangan. Begitu juga puasa, bila seorang yang tidak makan, tidak minum, tidak bersama isteri di siang hari, itu tetap dinamakan puasa.
 
Sebenarnya puasa ada takrif kedua yang merupakan intipati kepada takrif pertama tadi. Takrif puasa yang kedua ialah menahan diri dari perasaan yang negatif, dari nafsu berkehendak yang negatif, menahan akalnya dari berfikir yang negatif. Bila digabungkan dengan takrif pertama, barulah puasa itu bererti.
 
Takrif kedua inilah yang sudah tidak dipelajari oleh umat Islam. Sebenarnya, semenjak kejatuhan Islam 700 tahun lalu, bukan sahaja kuasa jatuh, ilmu dan cara belajar juga jatuh sejatuhnya. Jadi kita tidak pernah belajar ilmu Islam itu sampai selesai sekalipun ilmu tentang rukun iman dan Islam. Akhirnya amalan Islam hanya sekadar luar-luaran tapi roh ibadah itu tidak difahami dan diusahakan. Bahkan amalan Islam sudah jadi adat dan budaya. Tidak tahu lagi mana Islam, mana adat. Hari ini yang berlaku, Islamnya sedikit tapi adatnya banyak. Semuanya dirangkum sebagai Islam.
 
Contohnya, kalau dilihat puasa Rasulullah dan para Sahabat, mereka berbuka puasa secara ringkas sahaja. Makan sedikit tamar dan minum air segelas, kemudian terus sembahyang. Kita tidak larat sebab tidak pernah diproses begitu. Zaman Rasulullah pun tidak ada bazaar Ramadhan. Kita berpuasa tapi sangat melayan dan menggemukkan nafsu kita. Ini kerana kita pertahankan takrif puasa   


*tingkatkan zikir,lebihkan fikir...kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi di bulan ramadhan ini...Pecut taqwa dibulan ramadhan....0 comments:

Post a Comment

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©